Pemenang TOP Blogger 2016 (top 10 - 6) By Nurzulfa

Alhamdulillah rezeki memihak kepada akuuuuu! Huhuhu. Even bukan top 5 but still blog aku ni masih ada yg suka dan ada yg nampak kekemasannya di situ! Huhu. Thank you to Zulfa dan kwnnya sbb pilih blog aku sbgai top 7! >< Heeee, alhamdulillah! :)


Skrg tgh final! Cuti sem nnti ingat nak tukar rupa blog ni! InsyaAllah :* Bye guys! Assalamualaikum! Doakan aku dipermudahkan menjawab exam! Aminnnnnn!

Btw, sorry for those yg berkunjung ke blog aku! Aku x dpt bls korg punya kunjungan lagi. Huhu.. Sbb tgh busy dgn final skrg ni dan insyallah habis final nnti aku BW blog korg puas-2 k! ^^

Hati-hati

Assalamualaikum. Masalah hati ni ada banyak. Banyakkkkkk sangat. Masalah hati dgn perkara-perkara tak baik, masalah hati dgn dosa atau maksiat yg dilakukan, masalah hati dgn zina pandang, suka, lalai dengan ajnabi yg diperhatikan, masalah jauhnya daripada Allah, masalah hasad dengki atau merasakan sifat mazmumah terhadap orang lain. Jadi, adakah kita tergolong dalam salah satu masalah-masalah ini?

Bila hati sudah lemah dgn nafsu atau mainan perasaan. Syaitan kuat menghasut. Hati terikut perasaan-perasaan yg tak elok. Yg tak sepatutnya ada. Menampakkan juga bahawa lemahnya iman kita... Kadang org tidak salah apa-apa. Tapi disebabkan perasaan tidak elok kita yg membuatkan sesuatu itu menjadi lebih teruk dan tiada baiknya. Kadang org lain okay sahaja tapi kita yg sedih, merana, sakit sendirian kerana terlalu memikirkan. 
Let be tough. Pedulikan semua perasaan tak elok ni. Allah tahu apa yg terbaik utk kita.. Kita jaga diri, jaga hubungan dgn Allah, InsyAllah Allah akan jaga hak kita. Jaga apa yg menjadi milik kita. Dan juga Dia akan pertemukan kita dgn seseorang yg baik dan dikelilingi mereka-mereka yg baik. Habluminaallah, habluminannas. 
Bukan mudah, tapi inilah ujian. Ujian tanda kita kuat. Ujian tanda Allah sayang. Ujian tanda Allah ingat kita dan dia mahu kita kembali padanya. Mungkin sudah terlalu lama kita leka dgn dunia, melupakan dia, jauh daripadaNYA. Nauzubillah... Hidup tidak tenang, hati sentiasa resah, banyak masalah, sedih, takut, kecewa, cek balik hati. Apa khabar iman? 
Apa pun ujian yg dihadapi, Allah tempat mengadu, Allahlah yg Maha Kuasa dlm membolak-balikkan hati ini, Allahlah sumber segala kekuatan, letakkan segala pengharapan padanya. Jgn mudah putus asa melawan nafsu kerana jihad yg paling besar adalah jihad melawan hawa nafsu :') 
Tolong jgn jadi lemah wahai hati! Kerana pemilik hati sesungguhnya adalah Allah! Dan dia Maha Berkuasa dalam melakukakn apa sahaja. Minta pertolongan darinya, jgn berpaling darinya! Tolong jadi kuat! Tolonggggg wahai hati!!! Jgn lemah hanya kerana perkara kecil sebegini. Engkau kenal diri kau. Engkau tahu apa yg org lain tidak tahu. Dan yg paling penting engkau tahu sebenarnya engkau kuat untuk melawan masalah hati ini, kerana Allah takkan bagi ujian pada hambanya kalau hambanya itu tidak mampu. Kerana kau mampulah, kau diberi ujian sebegini.

Berkata hati yang mencari kekuatan menghadapi ujian. Assalamualaikum. 

Forum: Hiburan menjatuhkan prestasi pelajar? Ya atau Tidak? ;)

Gitar tu terjatuh sbb aku tertolak kerusi dgn kaki x3
Heeeee, assalamualaikum ! Hari ni aku ada kelas pengucapan awam. Yg kalau ada perasan sblm-2 ni aku ada update entri meminta idea utk persuasive speech n demo speech. So, kali ni adalah grup asg punya pulak. Kitorg kena buat forum! Forum, tapi stail berdebat. So, dlm grup aku ni ada 5 org termasuk aku. 2 lelaki 3 perempuan. Grup ni bukan kitorg yg pilih sendiri, tapi dibahagi-bahagikan oleh seseorang yg menganggap dirinya sbgai "abah" kpd kelas kami ini. Haha. So, setelah dibahagi end up aku dpt jugaklah dgn dak-2 yg aku okay n sempoi jelah. v.v

So, utk forum ni kitorg kena jumpa dgn lect PA ni utk consult isi dan segala-galanya yg berkaitan dgn forum kami ini. Jumpa patut dlm 3 kali. Tp, sbb dah lambat nak final so jumpa dua kali je. N markah penuh utk forum ni adalah 30 markah. Besar kannnnn! 15 before forum (consultation) dan 15 lagi semasa forum. Yg ni individu punya markah. Dia tgk body language, cara cakap, pentas n memacam lagi. *Tak ingat. Huhu*


Okay, so first meeting kitorg dok fikirlah nak buat tajuk apa, nak pilih tajuk apa. (Btw, bdk-2 grup aku ni ada beberapa yg agak liat utk bgn pagi. So, faham-2 jelah kalau dah perjumpaan tu pg mmg x on timelahhh!) Gaduh punya gaduh, memula tajuk psl riadah di masjidlah, kahwinlah, apalah. Last-2 kitorg amek psl hiburan n prestasi tu. Seperti yg tertera di atas. Nampak mcm susahkan tajuk ni? Kitorg pun x tau mcm mana boleh terconfirm dgn tajuk ni. Hahahaha. Okay! Kan aku ckp kena consult dgn lect 2 kali kan. So, kitorg ni mmg last minit jugaklah pergi consultnya. Sbbnya banyak gaklah masalah yg dihadapi. Hahahaha. Dgn ada sorg ni isi dia, dari awal perjumpaan sehinggalah ke hari forum diadakan iaitu tadi pun isi dia masih ada problem. Tp alhamdulillah td go on well je. Hahaha. Dalam beberapa kali jumpa tu, isi bdk tu asyik kena reject je dgn lect kitorg tu. Bukan kitorg x bincang, bincang mmg bincang siap fikirkan lagi utk dia. Tp entahlah asyik tak kena je isi dgn jwtn dia tu katanya. Hahaha. Dugaan yg agak tough dlm forum ni yg aku rasa adalah part cari isi bdk tu jelah. 


Ouhhh, ya aku lupa! Lupa nak explain apa jwtn setiap daripada kami ini. Huhuhu. Okay, ada seorang moderator dan 4 org panel. So, aku adalah moderatornya! Hahahahah. yg panel lain adalah berjawatan seorang pensyarah, mpp, songwriter dan wartawan. Yg si wartawan ni lah isi dia byk prob. Hahahha. tu pun jwtn sbnrnya adalah director. But then ditukar ke wartawan. Hahaha, entahlah nakkk TvT So, utk perjumpaan first, setiap panel ni kena explain isi memasing. Dan perjumpaan kedua kitorg kena explain psl pentas sikit-2 dan isi yg final serta aku disuruh utk berlakon mcm mana aku akan jadi moderator nnti! Hukhukhuk! Gagap woiiii! Dahlah x practice, tetiba disuruh berlakon waktu jugak! Hahahahha. Dahlah segan dgn dak-2 grup tu x'D Serious aku gelak byk wehhh! Sbb malu sgt rasaaaaaaa! But still kena buatlah kan, dah lect suruh. Lps buat tu mmg lect tu tegur habis-2lah xD Intonasi akulah, ayat aku lah. Hahahhaha. takpe. Kita belajar ;)





Kalau tgk in real, mesti lagi lawa. Huhuhu

So, hari sabtu kitorg settlekan beli brg, print gambar apa semua. Then smlm hari ahad, kitorg lebih kurang sehari suntuk jugaklah sampai ke tgh malam hias kelas tu sekali dgn berlatih. *Tak berlatih lagi woiiii* Alhamdulillah everythings going well and dpt jugaklah berlatih sekali mlm smlm. But still ada lompongnya. Then, pg td before turn kitorg, kitorg curi masa sikit nak berlatih waktu grup-2 lain tgh ber-forum. Huhuhu.. adalah yg kitorg terpaksa skip forumnya. Dah forum kitorg ni pun still hambar lg x3 Beberapa minit lps kitorg habis practise for the 2nd time tu, terus yg grup before kitorg settle forum mereka! Waktu niiii, gelabah yg amatlah rasaaaaaa! Hahahahhaha. Menggigil tgn dup dap dup dap jantung niii >< Neves bakhanggggg! Maka setelah itu bermulalah forum kami ! Heeee, alhamdulillah everythings dipermudahkan oleh Allah dan lect kitorg pun puji yg 'pentas' kitorg ni cantik. Siap tanya lagi berapa lama amek masa menghias. Kira kitorg hias jadilah kelas tu mcm studio rakaman! Sbb kitorg buat stail studio rakaman :) Alhamdulillah! ^^ Dan dia pun komen ckp yg kitorg punya isi apa semua okay. (Alhamdulillah, lah yg si wartawan tu last-2 minit dpt 'wahyu' utk tambah isi baru. Huhuhuhu)
I really love this group! Sempoi dan alhamdulillah tiada pergaduhan atau perbalahan ataupun persengketaan yg teruk di antara kami yg berlaku. Gaduh-2 mulut sesaje, kuat membahan tu biasalah dan mmg serious ckp, asal buat perjumpaan je tak kering gusilah aku dok gelak. *Gua mmg mudah terhibur* Even aku yg asyik kena bahan lelebih. Takpe, sis redha v.v Alhamdulillah for everything. Allah permudahkan... Heeee, suka sgt! >< This gonna be one of my favourite memories to be keep friends! XOXO :* 

Okay, doakan sis nak final rabu ni TvT Ready lagi ke tidak entahlah nakkkkk. Huhuhuhu. Byeeee! Assalamualaikum! ;)

Segmen TOP BLOGGER 2016 by NURZULFA

Assalamualaikum! Even tgh busy nak final exam! Tapi amek jugak kesempatan buka blog! Then usha entry blogger-2 lain. Sekali ternampak segmen ni! Apa lagiii! Kita join jelah kan! ;) Try bertuah ke tidak >< Syaratnya pun mudah je! ^^


"You're perfect enough as a human"
"Allah adalah sumber kekuatan. Be tough be strong"


Goodluck guys! ^^

BROGA HILLS WITH CLASSMATES ;)

AWAS! ENTRY YG AGAK PANJANG TAPI MESTI BACA SAMPAI HABIS SBB AKAN ADA PENGISIANNYA ;)
Assalamualaikum! ^^ Heeee, alhamdulillah smlm selamat memanjat bukit broga pada 7 Mac 2016 dgn kwn-kwn kelassss :D Kitorg rancang dari hujung bulan 2 tak silap. Mmg rancang dari awal nak gi broga hills. Lps tu, tiba-tiba ada yg mak ayah x bg pergi sbb bahaya nak panjat. So, bincang lagi sekali tukar plan nak ke eco majestic hill pulak, sbb katanya tgh ada pesta bunga ke apa tah. But then, tak jadi jgk sbb pesta bunga tu habis 6 mac dan kitorg dah rancang nak pergi 7 mac. Huhu... So, in the end pergi broga jugak dan pergi mkn je lps tu.




So, pagi tu kitorg rancang subuh berjemaah di masjid, sbb masjid pun dlm kuis je. Haha. Tapi, x semua pun berjemaah, yg muslimin jelah pergi berjemaah pun. Muslimat solat di bilik sahaja. Huhu. Then kumpul dpn masjid, dalam pukul 7 tu kitorg gerak. Kami gerak dalam 5 kereta! 4 kereta sendiri dan 1 kereta sewa. Heeee, excited wehhhhh! >< Dalam ramai-ramai kitorg ni, kwn aku ada ajak sorg ustaz dia join sekali pergi broga ni dan sekali bg tazkirahlah nnti. Tak lama lps tu, dalam stgh jam, kitorg pun sampailah broga! Yeayyyy! Hahahaha. Tak lama pun perjalanannya dan mmg skjp je aku rasa dan jlnnya pun x susah. Aku rasa ingat dah jln tu. Nak gi setiap hari pun boleh kot. xD Sbb mmg tak jauh pun dri nilai. 


Bayaran masuk 1 kereta rm2. Kira okaylah tu kan? Tp, tandas dia agak mahal x silap aku, dlm rm1. Tandas pun kena bayar ke T^T Dah sampai, kitorg mkn-2 dulu, ada beberapa bdk kelas yg masakkan mee >< Sedapppppppp! Hahahaha. Tapi aku makan sikit je sbb takut sakit perut. *Mmg kalau makan pagi akan sakit perut* But then, sbb aku makan sikitlah terjadinya sesuatu yg aku rasa... terkilan pun ya jugak. Huhuhu.







Lps makan, kitorg pun mulakan aktiviti memanjat kitorang ;) Budak lelaki suruh kitorg yg perempuan naik dulu, tapi kitorg ajak dua org budak lelaki utk teman, sbb bahayalah kalau kitorg je yg naik sendiri. Sblm tu, aku ada ajak dyorg utk warm up, but then ada yg kata tak payah. Katanya sikit je perjalanannya, tak jauh pun. Haaaaaaaa, sekali amek kauuuu! Esoknya iaitu hari ni, terus sakit bisa-2 satu badan. Nak jalan pun x betul dah rasa. Tak warm up lagiiiii! Hahahahahah. Aku pun x fahamlah knp tak payah warm up. Pdhl lama gila dah tak buat aktiviti lasak -_-

Okay, panjat punya panjat. Aku mula rasa pening :o Serious! Pening yg mmg peninglahhhhh! Berapa kali tah aku berhenti duduk. Tak tahan weh... Dahlah penat, pening pulak tu. Minum air pun x jalan :/ Asal berdiri je pening, rasa nak tumbang pun ya jugak. Kesian ada beberapa orang kwn-2 aku yg terpaksa tunggu aku :'( Sorry koranggggg T^T Aku cuba gaklah naik lagi lps duduk beberapa minit. But then, tak larat lg rasa. Berapa kali stop tah n ada sekali tu, aku stop lama gila. Pdhl sikit je lg nak sampai puncak 1st dah. Sikitttt je lagi. Hahahaha. Tp sbb dah tak larat sgt punya psl, rasa nak muntah, nak tidur je kat situ rasa sbb pening yg teramat.*Dah terbaring letak kepala atas tali kat situ pun sbnrnya x3* Lama gaklah aku stop dkt satu tmpt tu. Sampai beberapa org bdk kelas dah lintas. Hahahaha. Smpt jgklah bergambar dkt tmpt aku stop tu x'p Then, sorg kwn lelaki aku yg tunggu sekali ckp "boleh fadh? Sikit je lg fadh. Sikit je. Rugi x naik" Hahahha, n ada jgk satu psgn suami isteri kot. Dyorg tgh turun. Then isteri dia kata "kenapa? Tak larat ke? Takpe, rehat je dulu, nnti naik balik. Mmg dia kena rehat lama jgk. Dah okay, naik balik. Rugi x naik" Aduhhh. Hahahahha, segan je xD
Gelap. Lighting x kena. Haha
Lps lama gak aku stop, rehat... Aku gerak balik naik. At least biar sampai puncak 1. Dan alhamdulillah sampai jugakkkkk! Bila sampai je tu, serious aku ckp subhanallah! Sbb nampak langit biru lawa sangattttttttt! Dgn bawahnya yg luas dan beranginnya. Mmg rasa.. MasyaAllah... nikmat Allahh.... Subhanallahh..... Rasa best dan tenanggggggg sangatttttt. Hilang jgklah rasa penatnya tuuu... huhuhu. N then, aku decide nak rehat tunggu dkt puncak 1st je. Sdgkan kwn-2 aku yg lain semua dah sampai puncak teratassssss! T^T :'(((((( Jeles wehhhhhhh. Huarggggghhhh. Tu yg aku kata terkilan sbb x mkn byk tu. Dia jdi tak larat mcm tu arh T^T Sedihnyaaaaaaaa. Tp lagi satu pun sbb aku x biasa panjat bukit, lama sgt dah tinggal aktiviti lasak mcm ni... tu yg stamina x kuat langsung! Hahahaha x'D

Nampak tak muka penatnya tu x3



Last-2 lepak dkt puncak 1 jelah. Kwn lelaki aku tu naik atas sampai puncak 2. Yg len reramai dah sampai puncak 3 T^T Tahniahlah korg. Huarghhhhhh! Happy tp at the same time terkilannnnnn. Hahahahahaha xp


Aku lepak berdua dgn kwn kelas yg teman aku. Baring jap rehat sambil dgr lagu, then bergambar. Haha. Sambil tunggu dyorg yg len turun ;)













Lama jugaklah, baru dyorg turun. Reramai turun, jeles gila tgk woi waktu niiii. Jeles sbb mcm mana dyorg boleh tahan naik sampai atas. Siap ada yg pakai kain lagi tuuuuu T^T Hahahahhaha. Tak tahan betul x3 Dah tu, sbb terkilan x dpt bergambar ramai-2 kat atas, aku paksa geng aku bergambar kat puncak 1st tu. Hahahahhahah xp




Suka gambar waktu turun ni ><
Then, sama-sama gerak turun ;) Banyak kali gaklah jatuhhhhhh. Licin sgt tanahnya. Hahahahha. Kotor bajuuuuu xD Alhamdulillah tak berguling... Even sbnrnya fikir mcm nak berguling je senang nak turun. Haha, lol. 

Turun dia pun boleh tahan lama. Hahahhaha. Sakit kaki menahan taknak bg jatuh, sbb kdg tu turun terlaju sgt speednya. Haha. Dah turun semua, ustaz yg join kami sekali td bg tazkirah ringkasnya. Mcm-2lah dia cerita, katanya: 
Kita kena bersyukur sbb Allah pilih kita utk panjat bukit ni. Mungkin nampak kecik, tapi dari sini kita boleh nampak segala ciptaannya dan sepatutnya malu sbb semua pokok, bukit, seluruh alam ini berzikir kepada Allah, tapi kita? :') Then, ustaz tu cerita jugak yg kita boleh amek pengajaran dgn merasa bagaimana perjuangan Rasulullah dulu, dalam menyebarkan islam, berjalan di padang pasir. Menerima wahyu di gua. Memanjat bukit/gunung. Ambil hikmah di setiap apa yg kita buat dan bersyukur dgn setiap apa yg kita dapat ^^ InsyaAllah!
Bila dgr tu, rasa sedih yg teramat-amat lagilah. Malu pun ya jgk. Muda-2 dah tak larat. Huhuhuhu T.T Allahhuakbar... Dah habis tazkirah, baca doa dan kitorg gerak gi makan pulak. N then, solat. Mula ingat nak balik, tapi sbb kereta yg kitorg naik tu, sewa sampai kol 6. Dan waktu baru dlm kol 2. Rasa mcm rugi pulakkan, so decide nak pergi sambung jalan. Kitorg yg mmg naik kereta tu je. Hahahahha. Dgn drivernya sekalilah.

Kitorg decide gi beli brg utk rumah je. Hahahahaha, singgahlah tesco. Singgah punya singgah 2 jam jugak dkt situ >< Perempuan kannnn! Kalau dah shopping! Hahahahha. Yg drivernya lepak dlm kereta tidur. Adoiii xD Dah tu, patah balik kuis, amek kwn hntr dia pergi tbs sbb nak balik rumah. Dah tu, baliklah kuis. Sampai dalam kol 6 lebih. Kira ngam-2lah habis masa sewa kereta tu ;) Heeee. Happy sgt rasaaaa dapat keluar dgn dak kelas ni! Satu lagi kenangan manis dan pengalaman yg tercipta! Alhamdulillah! :* Sayang semuaaaaaaaaa! Serious rasa makin rapat dan selesa :') *Apasal rasa nak nangis pulak ni. Hahahahha. Terharu maybe. Lagi-2 bila teringat mereka-2 yg sudi menolong aku waktu tgh dlm keadaan tak mengizinkan nak panjat bukit tu. Huhuhu ;'p* Thank you guyssss for the memories and everything! Even skjp tapi bermakna! :) Sem dpn decide nak pergi mana pulakkkk yaaaaaa! ><

Okay, panjangnyaaaa aku membebellll! Hahahahahahaha. Perkara gembira jgn kita simpan sendiri! Sharelah kannn! Heeeee ;) Byeeee! Assalamualaikum! ;*