Trip #1 : Johor and Melaka ;)

Assalamualaikum!
Haha, nothing special. Just having trip with my KUIS friends ;D Kitorg pergi melaka n johor buat apa? Ada wedding kawan sebenarnya. Belah perempuan di Johor dan belah lelaki di Melaka. How come kitorg boleh pulaklah join dua-2 belah pihak punya majlis x3 Pdhl kwn bukannya sedara-mara. Hahahaha.. mcm ni ceritanya....

(Arifah, Asyiqin, Mas, Aku, Jannah)

So, kami pergi 1 kereta. 5 orang. Drivernya yg si Arifah tu. Memula tu aku tak pasti lagi dpt ikut ke tak sbb kereta dah full. Tapi alhamdulillah ada yg tarik diri n pergi dgn kereta lain, so aku dpt joinlah! Kami berlima ni semua ex-asasi dan satu kelas wktu asasi sem 1. Sampailah skrg berkawan ;) Okok, back to the story. So, kami kumpul dkt kuis n gerak dri kuis. Knp gerak dri kuis sbb camera girl nak shoot video utk kwn kitorg yg kahwin ni lah. Huhu. Ohh, lupa nak bgtau yg arifah tu dia jadi video girl utk belah perempuan dan camera girl utk belah lelaki. Yg mas tu pulak jdi pengapit perempuan utk majlis belah lelaki. That is why kitorg have to pergi dua-2 belah punya majlis x3 Aku follow jelahh. Hahaha

Okay, kitorg gerak awal jumaat petang sbb esok nikahnya pukul 9.30 pg mcm tu. So, arifah takut tak smpt nnti nak shoot video nikah. Maknanya kitorg stay dkt chalet yg disediakan oleh pengantin utk kwn-2nya yg jauh. Huhu, special bakhangggg. Minta maaflah byk menyusahkan pengantin :3


(Wktu dalam perjalanan berhenti solat kat rnr jap. Huhu)

Setelah beberapa jam perjalanan, maka kami sampai dkt chalet wktu maghrib. Huhu. Lps letak brg apa semua, gerak ke rumah pengantin kejap. Pengantin ajak makan. Baiknyalah pengantin niii >< Thank youuuuu :* Pastu balik chalet, mandi solat apa semua then tlg settlekan doorgift pengantin jap n then tidoooo! u.u

Esoknya tu, lps subuh terus semua bersiap awal-2 n angkat brg masuk kereta. Sbb chalet yg kitorg stay tu sedara-mara belah lelaki nak stay pulak. Mmg awallah kitorg dah siap-siap. Hahahaha. Nikahnya pukul 9.30am. Bygkan ketidakselesaannya pakai sampai petang baju sama xD Redha jelah. Hahahaha...


Selfie duluuuu apa lagi. Haha

Lps tu kitorang pergi sarapan, pengantin beli nasi lemak, lps sarapan tunggulah untuk akad n finally dah akad! (Pengantin lelaki ulang 3 kali sbb neves maybe plus mike ada prob-2 sikit. Huhuhuhu) Tapi alhamdulillah lah finally selesai jugak akadnya. Huhu...


(Waktu akad nikah)




(Pengantinnya lawaaa sangattttt ❤.❤)

Lepastu kitorg pergi makan n then pengantin bersanding utk family ambil gambar apa semua pulak. Huhu. Ohh yaaa! Kwn aku ni majlis kenduri kahwinnya sekali dgn kakaknya. Cuma kakaknya nikah sebulan awal dri dia ^^

 (Majlisnya mmg betul-betul dpn chalet tu. Huhu)


(Lawa sgt pelamin dan pengantinnyaaaa. Huhuhu)

Dalam 3 lebih mcm tu kitorg gerak ke melaka pulak. Sbb nak check in dkt homestay melaka pulak (Pengantin jugak sediakan. Huhuhu)


(Nak gaklah bergambar berlima dgn pengantinkannn! Huhu)

Ptg tu gerak ke melaka , check in apa semua then malam pergi makan! Huhu. Pastu balik homestay, tidur! Penat sangat badannnn!

Esoknya ke Masjid Tanah, Melaka pulak. Majlis belah lelaki. Gerak dlm kol 10 lebih sekali check-out terus. Yg majlis belah lelaki ni alhamdulillah gerak lambat sikit so xdelah penat sgt lama nak menunggu melanguk. Hehe

(Sebelum tu sarapan roti canai duluuu ;) Sedapppppppp ❤)

Pengantin sanggup dtg tmpt kitorg makan ni sbb nak tunjuk jalan. Sdgkan kitorg boleh je ikut waze. Huhu, baiknyalahhh pengantinnnn T^T❤)

Gerak ke masjid dulu, siapkan-2 pengantin. Then gerak sekali dgn familynya ke rumah pengantin lelaki.

Sempat cilok bunga pengantin jap xD



SUKA PELAMIN DAN BAJU PENGANTIN YG MAJLIS BELAH LELAKI NI. SIMPLE TAPI SGT STUNNINGGGG! ❤.❤ #Abaikankeselekehanku TvT

After solat zohor apa semua, kami pun pulanglah ke rumah masing-masing. Alhamdulillah selamat pergi dan balik! ;)



(Muka pengantin perempuan mmg dah putih, bila makeup jadi lg terlebih putih pulak! Huhu)
Tahniah Mieraaaa n Syafiqqqq! Semoga berbahagia sehingga ke anak cucu sehingga ke syurga! Aminnnn! :) Lepas ni sape pulak yg nak followwww! Hohoho. Semoga kita semua selamatlah berjumpa dgn jodoh masing-masing >< Aminnn! InsyaAllah Allah dtgkan bila kita dah bersedia. Bila tiba masanya ;) Thank you guys for this trippp! #Myfirsttripwithfriends!
Bye! Assalamualaikum! ^^ 

Sem 3 is overrrrrr!

Assalamualaikum!
Yeayyyyy! Alhamdulillah aku dah habis sem 3! Seriously sem yg paling hectic dan sesak aku rasa berbanding sem-sem sebelum ni. Sbb byk subjek major kos, subjek yg 3 credit hour, subjek yg mmg tough, asg yg masyaAllah T^T But still alhamdulillah Allah beri aku kekuatan utk habiskan sem 3 ni! :) N final pun even mmg last minit belajar (haih) tapi aku masih boleh jawab soalan-soalannya even ada yg err err errr. Mestilah kan, kalau dah last minit takkan Allah nak bg ingat semua yg kita dah hafal or belajar, ofkoslah ada yg lupa. Nak bg pengajaran biar sedar sikit! Hukhuk.. Astaghfirullah...

Anyway! Its already sem break! Yeayyyy! :D Cuti dalam sebulan/sebulan lebih.. Fuhhh! Akhirnya boleh rehatkan diri dan minda sekejap from everything yg menyesakkan fikiran dkt KUIS tu, bkn psl pelajaran je sekali dgn masalah kawan bagai-bagai tulah -,- Hahahahaha. Never ending. But still alhamdulillah :)

Macam-macam happen this sem. Kawan merangkap housemate gaduh besarlah, problem grup asg pun gaduh besar gaklah (dgn lelaki pulak tu), asg dah nak final pun still tak settle lah, masalah cinta happen dkt kawanlah, rasa nak give up yg amatlah, stress tak tau tahap apa dahlah, aku mengigau like almost everyday dan sampai ada terjerit stresssssssssss waktu tgh tidolah. Kau bygkan kesusahan sem kali ni tu mcm mana? T^T Ya Allahhhhh..... hermmmmmm. Mcm-2 dugaan sem ni! Alhamdulillah tak jadi gila je x'D Haha, takdelah. Gurau-2.. Nauzubillahhiminzalik! Minta jauh semua tuuu... Huhuhu...

Dah cuti ni kenalah cuba fokus to blogging pulak! Yelah, jarang update dah T^T Kesian kau blog. Haha.. Tapi masih ada yg setia komen/bw setiap kali aku update entri yg mmg jarang diupdate dan bukannya best pun utk dibaca. Hukhuk. Tq so much guyssssss :**** May Allah ease your day! ;)

Okay, belum masuk sem 4 ni je pun dah ada tugas utk program yg aku join yg akan berlaku awal sem 4 nnti. For sure i'll update about it later once it happen okay! Ramai-2 kena dtg sbb program besarlah jugak dkt KUIS tu! Huhu... Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan oleh Allah! Aminnnnnn!

Sorrylah update entri boring. Huhu, my life maybe not as interesting as your life but still I'm happy! Alhamdulillah! ;D Byeeeeeeee!

1 Muharram 1438 Hijrah

Assalamualaikum! :) We meet again! How are you guys doing? Everyone okay? Have a nice day? ^^ Hope so! Time fly so fast! Tau-tau je dah 1 Muharram! Dah masuk tahun islam yg baru. Seribu empat ratus tiga puluh lapan hijrah ;) Ofkos ramai yg lebih memberi perhatian kpd tahun baru barat ttpi apa salahnya kita sebagai umat Islam ambil tahu juga ttg tahun hijrah ni! ;) Tak susah pun. Hoho.
Kalau ikut Islam, lps maghrib adalah sudah dikira sebagai esok. Maka 1 Muharram dah masuk dri lps maghrib smlm sbnrnya. Dan digalakkan umat Islam utk berdoa akhir tahun dan awal tahun smlm.
Doa akhir tahun - selepas asar before maghrib 1 Muharram.
Doa awal tahun- selepas maghrib pada malam 1 Muharram. 

Untuk tahun baru ni. Aku berazam untuk tunaikan apa yg aku azamkan supaya tertunai dan paling penting dapat ubah diri aku menjadi lebih baik!

Semoga korang pun akan dpt capai apa yg korang azamkan dan menjadi seorang hamba yg soleh dan solehah! InsyaAllah! Amin :)

Jom Muhasabah! Assalamualaikum!